Laatumetsä-mobiilisovellus auttaa metsätöiden laadun tarkkailussa | Metsäkeskus

Laatumetsä-mobiilisovellus auttaa metsätöiden laadun tarkkailussa

Suomen metsäkeskuksen uusi Laatumetsä-mobiilisovellus helpottaa metsänhoitotöiden laadun omavalvontaa. Mobiilisovelluksella voi myös ilmoittaa maastossa havaituista metsätuhoista. Sovelluksen käyttöä opastetaan maksuttomassa verkkokoulutuksessa.

Omavalvonta parantaa metsänhoitotöiden laatua ja luo hyvät edellytykset metsien kasvulle. Metsänomistajat ja metsäalan toimijat voivat nyt tarkkailla taimikon varhaishoidon ja nuoren metsän hoidon laatua uuden Laatumetsä-mobiilisovelluksen avulla.

Sovelluksella voi tallentaa metsänhoitokohteilta omavalvontatietoja esimerkiksi puuston kasvutiheydestä, poistumasta, läpimitasta ja iästä sekä lähettää niitä tiedoksi Metsäkeskukseen.

- Sovelluksen valikosta löytyvät koealamittauksen ohjeet ja metsänhoitosuositukset. Ohjeiden avulla on helppo harventaa taimikko sopivaan kasvatustiheyteen, sanoo omavalvontahankkeen projektipäällikkö Jussi Pasanen Suomen metsäkeskuksesta.

Maastossa tallennettujen omavalvontatietojen avulla voi päivittää Metsään.fi-palvelussa olevia metsävaratietoja ajan tasalle. Tietoja voi hyödyntää myös esimerkiksi Kemera-toteutusilmoituksen laatimisessa.

Sovelluksella voi ilmoittaa myös metsätuhohavaintoja Metsäkeskukseen. Ilmoituksen voi jättää sovelluksesta lomakkeella, jonka käyttö ei vaadi rekisteröitymistä. Tiedot tuhohavainnoista kerätään Metsäkeskuksen uuteen karttapalveluun.

Laatumetsä-sovelluksen Metsäkeskukselle on tuottanut mikkeliläinen Wuudis Solutions Oy. Mobiilisovellus toimii Android- ja iOS-puhelimissa ja sen voi ladata käyttöön näiden käyttöjärjestelmien omista sovelluskaupoista.

Verkkokoulutuksesta vinkit sovelluksen käyttöön

Suomen metsäkeskus järjestää metsänomistajille ja toimijoille maksutonta verkkokoulutusta, jossa perehdytään Laatumetsä-mobiilisovelluksen ominaisuuksiin ja käyttöön. Koulutus avautuu verkko-oppimisympäristöön, jossa sen voi suorittaa sopivana ajankohtana.
Verkko-oppimisympäristö ohjaa käyttäjäänsä eteenpäin, joten koulutuksen suorittaminen on helppoa.

Laatumetsä-verkkokoulutukseen pääsee ilmoittautumaan Metsäkeskuksen verkkosivuilta. Ilmoittautuneille lähetetään käyttäjätunnus ja linkki verkko-oppimisympäristöön ilmoittautumisen jälkeen. Koulutuksen voi suorittaa itsenäisesti verkossa 31.12.2019 saakka.

Laatumetsä-mobiilisovellus ja -verkkokoulutus on valmisteltu osana hallituksen Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä -kärkihanketta.

Lisätietoja:
Jussi Pasanen
projektipäällikkö
p. 050 314 0402
jussi.pasanen(at)metsakeskus.fi

Sovellus ja omavalvonta:
Timo Lahtinen
sovellusvastaava
p. 029 432 5432
timo.lahtinen(at)metsakeskus.fi

Sovellus ja metsätuhot:
Virpi Stenman
projektipäällikkö
P. 029 432 4545
virpi.stenman(at)metsakeskus.fi

Sovelluksen teknologia, integrointi ja jatkokehitys:
Veli-Matti Plosila, CTO
p. 050 911 0812
veli-matti.plosila(at)wuudis.com

.