Metsäalan luonnonhoitokortin osaamiskokeita järjestetään parikymmentä vuonna 2017 | Metsäkeskus

Metsäalan luonnonhoitokortin osaamiskokeita järjestetään parikymmentä vuonna 2017

Metsäalan luonnonhoitokortti on keino osoittaa ja varmistaa osaamistaan talousmetsien hakkuita ja hoitoa koskevissa ympäristöasioissa. Kortin saa osaamiskokeen perusteella noin 600 henkilöä vuosittain. Metsäkeskus järjestää metsäluonnonhoidon osaamista testaavia luonnonhoitokortin kokeita eri puolilla Suomea yhteensä 21 kappaletta vuonna 2017.

Metsäalan toimijoilla luonnonhoidon osaamisen varmistaminen on ollut metsätalouden toimintakäytäntöä jo 20 vuotta. Talousmetsien luonnonhoitoa ohjaavat lukuisat säädökset, sertifiointikriteerit ja Metsänhoidon suositukset, joiden osaamista luonnonhoitokortin tentissä  kysytään. Kasvava biotalous korostaa tarvetta lisätä myös luonnonhoidon osaamista.

Osaamiskokeeseen kuuluu sekä monivalinta-  että maasto-osuus. Kokeeseen kuuluu muun muassa luontokohteisiin, säästöpuihin, vesiensuojeluun, maisemaan, riistanhoitoon  ja puulajeihin liittyviä kysymyksiä. Kasvikokeesta voi saada bonuspisteitä.

Luonnonhoitokortin osaamiskokeen vaatimukset, koeajankohdat ja –paikat sekä koemaksut ja ilmoittautuminen löytyvät Metsäkeskuksen verkkosivuilta.

Osaamiskokeeseen voi opiskella itsenäisesti tai osallistua valmentavaan koulutukseen esimerkiksi metsäoppilaitoksissa. Kaikki koemateriaali löytyy Metsäkeskus.fi-verkkopalvelusta Luonnonhoitokortti-sivulta linkin takaa.

Luonnonhoitokortin osaamiskokeet ovat olleet hyvin suosittuja etenkin metsäkoneenkuljettajia kouluttavissa oppilaitoksissa ja metsätoimihenkilöiden piirissä. Luonnonhoitokortin kokeeseen osallistui koko Suomessa yhteensä 824 kokelasta ja kokeen läpäisi hyväksytysti 697 henkilöä  vuonna 2016. Myös metsänomistajia osallistuu kymmenittäin omaamiskokeisiin joka vuosi.

Lisätietoja

Matti Seppälä  
johtava luonnonhoidon asiantuntija
puh. 050 314 0378
matti.seppala(at)metsakeskus.fi

Irmeli Ruokanen
luonnonhoidon asiantuntija
puh. 040 0286 030
irmeli.ruokanen(at)metsakeskus.fi

.