Metsänhoitotöiden omavalvontaan koulutetaan verkossa | Metsäkeskus

Metsänhoitotöiden omavalvontaan koulutetaan verkossa

Suomen metsäkeskus tarjoaa metsäalan toimijoille ja metsänomistajille maksutonta omavalvonnan koulutusta sähköisessä oppimisympäristössä. Ilmoittautuminen toimijoiden verkkokoulutukseen avautuu 19. syyskuuta. Ensimmäisessä koulutuksessa perehdytään taimikon varhaishoidon ja nuoren metsän hoidon töiden omavalvontamittauksiin. Koulutusta on valmisteltu osana hallituksen Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä -kärkihanketta.

Metsäalan toimijat voivat osallistua Metsäkeskuksen uuteen maksuttomaan verkkokoulutukseen, jossa käydään läpi omavalvonnan hyötyjä ja mittausmenetelmiä. Koulutus avautuu sähköiseen Gimlet-verkko-oppimisympäristöön, jossa sen voi suorittaa sopivana ajankohtana.

Ensimmäisessä omavalvonnan koulutuksessa opastetaan, kuinka metsänomistaja tai metsuri voi seurata maastossa taimikon varhaisperkauksen ja nuoren metsän hoidon laatua.  Koulutusvideoilla näytetään, kuinka metsässä tehdään koealamittauksia puuston kasvatustiheydestä ja poistumasta sekä määritetään puuston korkeutta, läpimittaa ja ikää. Videoilla kerrataan myös taimikon varhaishoidon ja nuoren metsän hoidon Kemera-tukiehtoja.

Koulutukseen sisältyy kertaustehtäviä ja osaamisen varmistava loppukoe. Verkko-oppimisympäristö ohjaa käyttäjäänsä eteenpäin, joten koulutuksen suorittaminen on helppoa.  Omavalvonnan koulutusta on valmisteltu osana hallituksen Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä –kärkihanketta.

Omavalvonta parantaa metsätöiden laatua

Metsänhoidon omavalvonnan verkkokoulutuksen tavoitteena on parantaa metsätöiden laatua ja lisätä omavalvontatiedon käyttöä.

- Koulutuksen suorittaneet osaavat valvoa työnsä jälkeä maastomittauksilla ja verrata tuloksia annettuihin ohjeisiin ja tavoitteisiin. Omavalvonta yhtenäistää metsäalan toimijoiden toimintatapoja ja luo hyvät edellytykset metsän kasvulle, sanoo projektipäällikkö Jussi Pasanen Suomen metsäkeskuksesta.

Omavalvontatiedon avulla metsäalan toimijat voivat päivittää asiakkaidensa metsävaratiedot ajan tasalle Metsään.fi-palvelussa tai omassa sähköisessä järjestelmässä. Omavalvonta vähentää toimijoiden omien maastotarkastusten tarvetta, kun metsätöiden toteutustietoa saadaan jaettua tehokkaasti. Maastomittausten tietoja voi hyödyntää myös laaturaportoinnissa ja jälkimarkkinoinnissa asiakkaille.

Omavalvonnan verkkokoulutukseen pääsee ilmoittautumaan Metsäkeskuksen verkkosivuilta. Ilmoittautuneille lähetetään käyttäjätunnus ja linkki verkko-oppimisympäristöön viimeistään ilmoittautumista seuraavan viikon puolivälissä.

Lisätietoja:
Jussi Pasanen
projektipäällikkö
Suomen metsäkeskus
p. 050 314 0402
jussi.pasanen(at)metsakeskus.fi

.