Metsänkäyttöilmoituksen teko Metsään.fi-palvelussa helpottui | Metsäkeskus

Metsänkäyttöilmoituksen teko Metsään.fi-palvelussa helpottui

Metsään.fi-palvelussa voi itse rajata metsänkäyttöilmoituksen kartalle alueen, joka on suunniteltu hakattavaksi. Aiemmin ilmoituksen on voinut tehdä vain olemassa olevista metsävarakuvioista. Kuvion piirto-ominaisuus toimii metsänkäyttöilmoituslomakkeen kartalla samalla tavalla kuin palvelun Kemera-lomakkeissakin.

Voit tehdä metsänkäyttöilmoituksen metsänomistajan puolesta toimijapalvelussa silloin, kun sinulla on suostumus tai muu käyttöoikeus tilan metsätietoihin ja metsänomistajan valtuutus.

Lisäsimme Metsään.fi-palveluun uusia karttatasoja – käytössäsi on entistä monipuolisempaa tietoa

Luonnontieteellisen keskusmuseon eli Luomuksen tietoaineisto haukanpesistä julkaistiin huhtikuussa Metsään.fi-palvelussa. Talousmetsissä pesivien metsähaukkojen määrä on vähentynyt. Helposti saatavilla olevan tiedon toivotaan auttavan siinä, että pesät tulee otettua huomioon hakkuiden yhteydessä.

Pesimätieto on arkaluonteista, käyttörajoitettua tietoa. Sen vuoksi olemme lisänneet palvelun käyttöehtoihin uuden kohdan ”10. Käyttörajoitettu tieto”. Toimijapalvelun käyttäjänä joudut hyväksymään käyttöehdot erikseen jokaisen tilan kohdalla, johon sinulla on suostumus. Näet hyväksyttävän käyttöehtolausekkeen tilakarttasivulla kartan alla. Kun olet vahvistanut käyttöehdot, voit valita kartan valikosta Kartta-aineistot – Haukanpesät. Kohteet näkyvät keltaisena pisteenä tilakartalla. Pistettä klikkaamalla näet pesästä lisätietoa.

Käyttöehdot tulevat hyväksyttäväksi kaikilla tiloilla riippumatta siitä, onko tilalla haukanpesää vai ei.

Luomuksen ohjeessa on lisätietoa siitä, miten haukanpesän voi ottaa huomioon.

Palvelun tilakartalla voit valita näkymäksi myös arvokkaat maisema-alueet valitsemalla Muut aineistot – Maisema-alueet. Suomen ympäristökeskus on kartoittanut maaseutumme edustavimmat kulttuurimaisemat, jotka tulee ottaa huomioon alueiden käytössä.

Lisätietoa maisema-alueista voit lukea Suomen ympäristökeskuksen sivuilta.

Metsänomistaja voi käynnistää suojeluselvityksen Metsään.fi-palvelussa

Metsään.fi-palvelussa asiointiin tuli uusi lomake, jolla metsänomistaja voi käynnistää suojeluselvityksen. Oletuksena on, että hakija tarjoaa palvelussa olevaa kuviota 10-vuoden määräaikaiseen suojeluun ympäristötuella, jolloin Metsäkeskus arvioi kohteen. Hakija voi myös ilmaista kiinnostuksensa pysyvästä suojelusta, jolloin kohteen arvioi ELY-keskus.

Toimijapalvelun käyttäjä ei voi lähettää suojeluselvitystä metsänomistajan puolesta.

Kemera-hakemusten ja -ilmoitusten listaus palvelussa korjattu

Toimijakäyttäjä saa nyt halutessaan listattua Asiointi-sivulla vain ne Kemera-hakemukset ja -toteutusilmoitukset, jotka hän on itse lähettänyt. Tämä helpottaa kyseisten asiakirjojen selailua.

Onko Metsään.fi-toimijapalveluun kirjautumisessa ongelmia?

Jos sinulla on ongelmia kirjautumisessa, katso verkkosivuilta ohje: Kuinka toimia kirjautumisen epäonnistuessa.

Jos toimijapalveluun kirjautumisessa on edelleen ongelmia niin ota yhteyttä asiakastukeemme. Asiakastukemme palvelee myös chatissa ma–ti klo 8–18 ja ke–pe klo 8-16, puhelin 029 432 409 ja s-posti asiakastuki(at)metsakeskus.fi.

Hoitaen hyvä tulee! -kampanja metsänomistajille

Teetkö hoitotyöt itse vai teetätkö? Tätä kysymme Metsään.fi-palveluun kirjautuneilta metsänomistajilta. Kaikkien vastanneiden kesken arvomme Jonsered FC2245 -raivaussahan, ovh 879 euroa. Toivomme teidän kertovan kampanjasta metsänomistajille omissa kanavissanne.

Veikko Iittainen, metsänomistajien palvelupäällikkö
puh. 040 544 8030
Metsään.fi-toimijapalvelun tiedote nro 2/2019, 8.5.2019.

.