Nuorta metsää hoidettiin ennätystahtia viime vuonna | Metsäkeskus

Nuorta metsää hoidettiin ennätystahtia viime vuonna

Nuoren metsän hoidon Kemera-hakusulku jatkuu. Muihin töihin tukea voi hakea tavalliseen tapaan.

Suomen metsäkeskus jatkaa Kemera-hakemuksien käsittelyä vuoden vaihtuessa. Tammikuun alussa tallennusjonossa oli 8060 hakemusta, joista suuri osa oli viime syksynä saapuneita nuoren metsän hoidon ja taimikon varhaishoidon hakemuksia. Ruuhkaa saadaan purettua kevään aikana.

Metsänomistajat voivat jättää Kemera-hakemuksia nyt lähes tavalliseen tapaan. Ainoastaan nuoren metsän hoitoon suunnattua tukea ei tällä hetkellä voi hakea, koska sen haku on suljettu.

Maa- ja metsätalousministeriö asetti nuoren metsän hoidon Kemera-hakemuksiin hakusulun viime vuonna. Haku avautuu uudelleen 1.5.2017, jolloin Kemera-lakiin tulevat muutokset astuvat voimaan.

Muihin töihin tukea voi hakea tavalliseen tapaan.

- Metsäkeskuksessa käsitellään parhaillaan viime vuoden huhti-toukokuussa jätettyjä nuoren metsän hoidon ja taimikon varhaishoidon hakemuksia. Nämä hakemukset saadaan tallennettua lähes kokonaan tammikuun aikana, lupaa hankehallinnon asiantuntija Yrjö Niskanen Suomen metsäkeskuksesta.

Myös ennen vuodenvaihdetta saapuneet suometsän hoidon, metsäteiden ja terveyslannoitusten Kemera-hakemukset käsitellään tammikuun aikana Metsäkeskuksessa.

Metsätöiden toteutusilmoituksia oli alkuvuodesta tallentamatta 1469 kappaletta. Näitä ilmoituksia käsitellään koko ajan.

Nuorten metsien hoitotöihin 36 miljoonaa

Suomen metsäkeskus myönsi nuoren metsän hoitotöihin ennätysmäärän Kemera-tukea viime vuonna. Tukea myönnettiin kaikkiaan 142 923 hehtaarin alalle.

Taimikon varhaishoitoa näistä töistä oli 29 prosenttia ja nuoren metsän hoitoa 51 prosenttia. Pienpuuta korjattiin 19 prosentin pinta-alaosuudelta.

Eniten töitä tehtiin Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois- ja Etelä-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa.  Suhteellisesti eniten pienpuuta puolestaan korjattiin Lapissa ja Pohjanmaan eri maakunnissa.

Nuoren metsän hoidon ja taimikon varhaishoidon hankkeita hyväksyttiin 56,6 miljoonan euron arvosta ja tukea maksettiin yhteensä 36 miljoonaa euroa. Hyväksyttyjä töitä jäi näin ollen edellisvuodelta tälle vuodelle toteutettavaksi noin 20,6 miljoonan euron arvosta.

Kokonaisuudessaan edellisvuosilta ja tallentamattomista hakemuksista jäänyttä varantoa oli vuodenvaihteessa noin 30-35 miljoonaa euroa.

Tilastot Kemera-varojen käytöstä ovat nähtävissä Metsäkeskuksen verkkosivuilla.
 

Lisätietoja:
Yrjö Niskanen
hankehallinnon asiantuntija
puh. 0400 653 863
yrjo.niskanen(at)metsakeskus.fi

.