Siirry pääsisältöön

Make - Markkinan luominen kestävän metsätalouden osaamiselle ja teknologialle - case Kanada

Hanke on päättynyt

Hankkeen rahoittajat

Euroopan unionin aluekehitysrahaston logo
Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 logo
Pohjois-Karjalan maakuntaliiton logo

Suomen vientiponnistukset ovat perinteisesti teknologiavetoisia. Suomalaista teknologiaa markkinoidaan innokkaasti laadukkaana ja suomalaiset yritykset tunnetaan luotettavina kumppaneina. Erityisesti pk-yritysten ongelmaksi biotalousalalla on muodostunut markkinoiden kehittymättömyys ja laajempien kehityskokonaisuuksien tarve, kuin mihin yrityksellä itsellään on mahdollisuuksia. Jos suomalainen yritys myy koneen tai laitteen osaksi asiakkaan huonosti suunniteltua ja kehittymätöntä kokonaisuutta, on riskinä maineen menetys, vaikka kone tai laite itsessään olisi täysin moitteeton.   

Suomessa on vahva julkisin varoin tuotettu metsäntutkimus, metsätalouden edistämistoiminta sekä metsävarojen inventointi. Tämä julkisvaroin toteutettu palvelutuotanto on synnyttänyt rinnalleen yritystoimintaa muun muassa metsäinventoinnin ja intensiivisen metsätalouden operaatioiden ympärille.  

Suomalainen maabrändi puhtaan ilman ja vesien sekä kestävän metsätalouden maana luo kansainvälisen kiinnostuksen ottaa mallia meiltä. Brändi on tarpeen konkretisoida havainnolliseksi kokonaisuudeksi, josta ulkomailla voidaan siirtää ja sovittaa käytänteitä omiin olosuhteisiin. Kun paikallisiin olosuhteisiin on sovellettu hyvät käytänteet, pääsevät yritykset myymään näitä toteuttavaa teknologiaa ja palveluita.  

Metsäbiotalouden kehittämis- ja kaupallistamisverkoston tavoite on luoda metsäbiotalouden yrityksille entistä parempia vientimahdollisuuksia.  

Markkinan luominen kestävän metsätalouden osaamiselle ja teknologialle - case Kanada - MAKE -hankkeessa luodaan vientimalli alueellisten vahvuuksien pohjalle. Mallilla on:  

  • kyky tarjota kokonaisvaltaisia, asiakkaan tarpeista lähteviä ratkaisuja. Ratkaisut sisältävät toimialan ja toimintaympäristön laaja-alaisen tuntemuksen, parhaat/soveltuvimmat teknologiat sekä osaamisen siirron (koulutus ja tutkimus)  
  • kyky tunnistaa ja käynnistää konkreettisia pilotteja ja muita kokeiluja  

Oleellinen ero aiempaan toimintamalliin on yhdistetty osaamisen ja teknologian vienti, osallistumalla asiakkaan kehitysprosesseihin laajemmin ja aikaisemmassa vaiheessa kuin aiemmissa hankkeissa.  

Hankkeemme on valmis ja tuloksena olemme tuottaneet seuraavat aineistot:

  • Englanninkielinen storymap kuvaus suomalaisesta metsien kaukokartoitusinventoinnista
  • esittelydiat suomalaisesta metsätaloudesta englanniksi
  • diaesitystä tukeva suomenkielinen ”myyntipuhe” eli lyhyesti suomalaisen metsätalouden menestystarina
  • raportti metsäteknologian- ja osaamisen vientimahdollisuuksista Ontarioon Kanadaan.
Toiminta-alue
Pohjois-Karjala

Lisätietoja