Ensimmäiset kirjanpainajakuoriaiset on havaittu Etelä-Suomessa | Metsäkeskus

Ensimmäiset kirjanpainajakuoriaiset on havaittu Etelä-Suomessa

Suomen Metsäkeskuksen ja Metsäntutkimuslaitoksen toteuttamassa kirjanpainajien parveilun seurannassa on tehty ensimmäiset havainnot kirjanpainajien liikkeellelähdöstä. Kuusia tuhoavat kirjanpainajakuoriaiset alkavat parveilla ilman lämpötilan noustessa noin 18 asteeseen ja maan lämpötilan noin 10 asteeseen. Metsäkeskus ja Metsäntutkimuslaitos seuraavat parveilun alkamista.

Ensimmäiset parveilun seurantaan tarkoitetut pyydykset on asennettu viime viikolla ja koettu ensimmäisiä kertoja. Saaliiksi saatiin alkuviikolla muun muassa havupuun tikaskuoriaisia, muurahaiskuoriaisia sekä muita kuoriaisia, mutta ei vielä kirjanpainajia. Viime viikon lopulla havaittiin ensimmäisten kirjanpainajien lähteneen liikkeelle aurinkoisilla, lämpimillä paikoilla.

Varjoisilla paikoilla maa saattaa olla vielä jäässä ja kirjanpainajat edelleen talvehtimassa. Mikäli säät viilenevät ennusteiden mukaisesti, kirjanpainajien runsas parveilu saattaa siirtyä ennakoitua myöhemmäksi.

Voit seurata parveilun etenemistä Metsäkeskuksen verkkopalvelussa osoitteessa: www.metsakeskus.fi/kirjanpainajaseuranta

Katso myös Metsäkeskuksen Pirkanmaan alueen uusi tietoisku kirjanpainajista: https://www.youtube.com/watch?v=zW3SQ_Fj11E

Lisätietoja

hyönteis- ja sienituhokoordinaattori Hannu Heikkilä
Suomen metsäkeskus
p. 029 432 4206, etunimi.sukunimi@metsakeskus.fi

Paikallisesti lisätietoja pyydysten vastuuhenkilöiltä:
Säkylä: metsänhoidon asiantuntija Timo Silver, p. 029 432 4239
Sastamala: metsäneuvoja Asko Laaksi, p. 029 432 4513
Jyväskylä: metsäneuvoja Kari Turunen, p. 029 432 4843

.