Etelä-Savon metsäneuvosto juhlisti Suomi 100 -teemavuotta erikoispuiden istutuksilla | Metsäkeskus

Etelä-Savon metsäneuvosto juhlisti Suomi 100 -teemavuotta erikoispuiden istutuksilla

Suomen metsäkeskuksen yhteydessä toimiva Etelä-Savon metsäneuvosto istutti kymmenen tammenlehtitervaleppää Mikkelipuiston-Kenkäveron maisemiin Mikkelissä maanantaina 15.5.

Istutuksilla halutaan tuottaa iloa kaupunkilaisille ja juhlistaa itsenäisen Suomen ja samalla Metsäkeskuksen 100-vuotista taivalta.

– Tapahtumalla haluamme myös kannustaa omassa maakunnassa tuotettujen suomalaisten puiden ja niiden erikoismuotojen monipuolista hyödyntämistä viherrakentamisessa, toteaa metsäneuvoston puheenjohtaja Sari Lantta.

Tammenlehtitervaleppä on tiettävästi alun perin Helsingin Meilahdesta löytynyt tervalepän erikoismuoto. Istutettavat  taimet on kuitenkin tuottanut Mäntyharjussa Taimityllilä Oy, joka on kehittänyt puutarha- ja erikoistaimien tuotantoa mikropistokasmenetelmällä. Menetelmän ansiosta halutut perinnölliset ominaisuudet saadaan monistettua kaikkiin samasta kantapuusta tuotettuihin taimiin.
 
– Lajina tervaleppä soveltuu mainiosti rantamaisemiin ja kasvaa hyvällä kasvupaikalla komeaksi puuksi. Tammen lehteä muistuttava lehtimuoto tuo puille koristeellisuutta ja harvinaisuusarvoa, kertoo aluejohtaja Antti Heikkilä Suomen metsäkeskuksesta.

Erikoispuiden tutkimus- ja kehitystyö on Etelä-Savossa vahvaa. Luonnonvarakeskuksen Punkaharjun tutkimusasemalla kehitetään parhaillaan joulukuusituotantoon ja koristepuiksi sopivien kuusen erikoismuotojen tuotantoa Etelä-Savon ELY-keskuksen myöntämän Manner-Suomen maaseutuohjelman hankerahoituksen turvin. Mukana työssä on useita eteläsavolaisia taimistoja. Kasvullisen lisäyksen menetelmiä kehitetään myös muissa hankkeissa.

Tammenlehtitervaleppien istutus liittyy sekä itsenäisen Suomen että Metsäkeskuksen 100-vuotisjuhlaan. Metsäkeskuksen perustamisvuotena pidetään vuotta 1917, jolloin lääninmetsälautakunnat on perustettu. Niistä on vuosikymmenien myötä kehittynyt nykyinen Suomen metsäkeskus.

Suomen metsäkeskus on ollut valtakunnallinen organisaatio vuodesta 2012 lähtien, mutta haluaa olla vahvasti kehittämässä maakuntia yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Metsäkeskuksen kumppaneista ja sidosryhmistä koostuvalla maakunnallisella metsäneuvostolla onkin tärkeä rooli tuoda maakunnan näkemystä Metsäkeskuksen toimintaan.

Lisätietoja:
Metsäneuvoston puheenjohtaja Sari Lantta
puh. 040 708 7500

Aluejohtaja Antti Heikkilä
Suomen metsäkeskus, kaakkoinen palvelualue
puh. 0400 153 747
antti.heikkila(at)metsakeskus.fi

.