Hirvieläinvahingot voi nyt ilmoittaa Metsään.fi-palvelussa | Metsäkeskus

Hirvieläinvahingot voi nyt ilmoittaa Metsään.fi-palvelussa

Metsänomistaja voi saada korvausta hirvieläinten kasvavalle puustolle aiheuttamista vahingoista. Vahinkoilmoituksen voi tehdä nyt myös sähköisesti maksuttomassa Metsään.fi-palvelussa.

Sähköisiä asiointiominaisuuksia Metsäkeskuksen Metsään.fi-palvelussa täydennettiin elokuussa ja nyt metsänomistaja voi lähettää palvelussa ilmoituksen myös hirvieläinvahingosta. Ilmoituksen jättäminen palvelussa on helppoa, sillä palvelussa ohjeistetaan lomakkeen täyttöä vaihe vaiheelta. Vahinkoilmoitukset myös tallentuvat palveluun, joten lähetettyjä ilmoituksia voi selata myöhemmin.

Metsänomistaja voi saada hirvieläinten kasvavalle puustolle aiheuttamista vahingoista korvausta, kun tietyt edellytykset täyttyvät ja vahingot ylittävät 170 e kynnysarvon. Korvauksen saanti edellyttää Metsäkeskuksen tekemää maksullista vahinkoarviointia. Mikäli hirvieläinvahinko oikeuttaa korvaukseen, korvataan metsänomistajalle myös vahinkoarvioinnista aiheutuneet kulut.

Metsänomistaja voi arvioida hirvivahingon suuruutta alustavasti hirvivahinkolaskurin avulla, ennen kuin lähettää hirvieläinvahinkoilmoituksen Metsäkeskukseen.

Tällä hetkellä vain metsänomistajat voivat lähettää hirvieläinvahinkoilmoituksia Metsään.fi-palvelussa, toimijoille ilmoitusmahdollisuus avautuu myöhemmin tänä syksynä.

Uutta tietoa Metsään.fi-palvelun karttanäkymässä

Metsään.fi-palvelun tilakarttanäkymään on tuotu uusia asioita. Kartalla voi katsoa, miltä kuvioilta ja minä vuonna Metsäkeskukseen on lähetetty metsänkäyttöilmoituksia tai Kemera-hakemuksia ja -ilmoituksia. Metsien yleistä rakennetta, keskitilavuutta tai kehitysluokkia, voi tarkastella kartalla 16x16 metrin ruudukkoina, kun valitsee karttavalikosta hila-aineistot.

Metsään.fi-palveluun voivat maksutta kirjautua kaikki metsänomistajat ja metsäalan toimijat. Palvelussa voi hoitaa viranomaisasioita Metsäkeskuksen kanssa kuten jättää metsänkäyttöilmoituksia, hirvieläinvahinkoilmoituksia ja Kemera-rahoitukseen liittyviä hakemuksia ja toteutusilmoituksia. Palvelun käyttö helpottaa metsäasioiden hoitoa ja metsänomistajan ja metsäalan palveluntarjoajien yhteydenpitoa.

Palveluun voi tutustua kirjautumatta osoitteessa www.metsään.fi valitsemalla etusivulla olevan linkin ”Tutustu ilman kirjautumista”.

Lisätietoja:
Veikko Iittainen
metsänomistajien palvelupäällikkö
Suomen metsäkeskus
p. 040 544 8030
veikko.iittainen(at)metsakeskus.fi

.