Kainuun metsätilarakenteessa kehitettävää | Metsäkeskus

Kainuun metsätilarakenteessa kehitettävää

Metsäbiotalous tarjoaa lisääntyviä mahdollisuuksia, mutta metsänomistuksen pirstoutuminen ja ongelmalliset metsänomistusrakenteet vaikeuttavat metsätaloutta.

Yksityismetsänomistuksen rakenteen ennakoidaan muuttuvan siten, että tulevien vuosien aikana metsänomistajien keski-ikä edelleen nousee ja eläkeläis- sekä kaupunkilaismetsänomistajien määrät lisääntyvät. Samalla metsänomistuksen tavoitteet monipuolistuvat.

Kainuussakin metsänomistajat ovat ikääntyneitä ja kuolinpesien hallinnassa olevien metsätilojen määrä on verrattain suuri. Metsänomistajien korkea keski-ikä on ongelmallista, koska puun myyntihalukkuus tutkitusti laskee metsänomistajan iän karttuessa. Metsänomistajien keski-ikä on reilut 60 vuotta ja joka kolmas on täyttänyt jo 70. Metsää omistavia kuolinpesiä on Kainuussa noin 2000 kappaletta, joka on 15 % kaikista Kainuun metsäomistajista. Kuolinpesien metsien hoitoon ja käyttöön vaaditaan osakkailta yksimielisyyttä, jota ei valitettavasti aina löydy. 

Metsänomistuspohjan eheyttämisen vauhdittamiseksi Suomen metsäkeskus ja OP Kainuu toteuttavat yhteistyössä Kainuun metsätilat kasvuun – hanketta. Hankkeen avulla pyritään muun muassa järjestämään metsänomistajille ja sidosryhmille koulutusta metsätilan sukupolvenvaihdoksen toteuttamisesta, kuolinpesän tai metsäyhtymän purkamisesta sekä yhteismetsiin liittyvistä asioista. Koulutuksia tullaan järjestämään myös metsätilakaupasta sekä bioenergian hyödyntämisen mahdollisuuksista.

Kainuun metsätilat kasvuun  -hanke toimii Kainuussa 1.6.2016–31.12.2017. Hanke tekee yhteistyötä myös alueen metsätoimijoiden, pankkien, oppilaitosten ja muiden metsätilarakennehankkeiden kanssa.

Hankkeen tulevia tapahtumia

- Kannattava metsäsijoitus –seminaari Kajaanissa pe 18.11. 
- Metsätilan sukupolvenvaihdoksen ja yhteisomistuksen koulutus Kajaanissa la 3.12.
- Pikakurssi lämpöyrittäjyyteen 8.-9.12.
- Helmi-maaliskuussa 2017 tulossa koulutuksia ympäri Kainuuta mm. metsäverotuksesta ja metsätilan sukupolvenvaihdoksista.

Kainuun metsätilat kasvuun -hanketta koskeviin kysymyksiin vastaavat mielellään:

Sanna Lehto
projektipäällikkö
Suomen metsäkeskus
puh. 044 710 4317
sanna.lehto(at)metsakeskus.fi 

Jarmo Mulari
asiantuntija
Suomen metsäkeskus
puh. 050 3140 424
jarmo.mulari(at)metsakeskus.fi

.