Keski-Suomessa puhutaan metsästä | Metsäkeskus

Keski-Suomessa puhutaan metsästä

Metsäalan huomio kohdistuu nyt Keski-Suomeen teollisuuden nostaessa puun käyttöä ennätyskorkealle tasolle. Tähän mennessä puun käyttö alueen metsäteollisuudessa on ollut noin 6 miljoonaa kuutiometriä. Puhutaan metsästä Keski-Suomi 2017 -tapahtumassa keskustellaan Keski-Suomen metsien ja metsäalan tulevaisuudesta 3.11. Jyväskylässä.

Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaan käynnistymisen jälkeen puun käyttö on nousemassa yli kymmeneen miljoonaan kuutiometriin.

Tämän lisäksi hakkuualoilta korjataan kasvava määrä sahateollisuuden raaka-aineeksi sopivaa tukkipuuta ja energiantuotannon energiapuuta. Puun hankinta kohdistuu voimakkaimmin tuotantolaitosten lähialueille, pääasiassa Keski-Suomen maakuntaan. Osa puusta tuodaan muista maakunnista ja ulkomailta.

Puhutaan metsästä Keski-Suomi kokoaa metsäalan sidosryhmineen keskustelemaan

Puhutaan metsästä Keski-Suomi 2017 -tapahtuma järjestetään 3.11. Jyväskylässä. Tapahtumassa keskustellaan Keski-Suomen metsien tulevaisuudesta ja metsätalouden kestävyydestä. Keskustelua alustamassa on muun muassa europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) sekä maa- ja metsätalousministeriön ylijohtaja Juha S. Niemelä.  

Lisääntyvä toimeliaisuus metsätaloudessa ja -teollisuudessa nähdään kaivattuna piristäjänä talouden kehitykselle. Hakkuiden lisäys on nostanut myös huolen, että metsäluonnon monimuotoisuus ja ekologinen kestävyys kääntyvät laskuun. Lisäksi metsien merkityksestä ilmastonmuutoksen torjunnassa käydään kiistaa Euroopan unionissa. Haaste on sen mukainen, vaikka merkittäviä parannuksia metsätalouden kestävyydessä onkin saavutettu viime vuosikymmeninä.

Voimmeko hyödyntää raaka-ainevarojamme hyvinvoinnin luomiseen vai onko parempi antaa luonnolle enemmän tilaa ihmisen kajoamatta? Onko metsätaloutta kehitettävissä niin, että hakkuita voidaan lisätä ekologisen kestävyyden vaarantumatta, tai peräti luonnon monimuotoisuuden paranemista edistäen? Miltä metsätaloutemme näyttää kansainvälisissä arvioissa?

Metsätalouden sidosryhmien asiantuntijat käyttävät puheenvuoroja ja vastaavat yleisön kysymyksiin Keski-Suomen metsätalouden kestävyydestä. Keskustelun antia hyödynnetään suunniteltaessa Keski-Suomen alueellista metsäohjelmaa tuleville vuosille.

Lisätietoja,
projektipäällikkö Marja Liukkaala-Koto
Sykettä Keski-Suomen metsiin -hanke, Suomen metsäkeskus
puh. 0400 345 563
marja.liukkaala-koto(at)metsakeskus.fi

asiantuntija Markku Paananen
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
puh. 0400 121 989
markku.paananen(at)jamk.fi

.