Kotimainen joulukuusi on ympäristöteko

Kotimaisuus on valttia joulukuusimarkkinoilla. Kuuset hankitaan yleisimmin kotimaisilta viljelmiltä, jotka eivät juurikaan käytä lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita. Myös lyhyt kuljetusmatka on plussaa.

Kotimainen kuusi on edelleen suosituin joulupuu kodeissamme. Taloustutkimuksen mukaan reilu puolet suomalaisista kotitalouksista hankkii joulukuusen kotiinsa. Kaikkiaan siis suomalaisilla on lähes 1,5 miljoonaa joulukuusta, joista miljoona puuta tulee kotimaisilta viljelmiltä ja 300 000 haetaan omista tai sukulaisten metsistä. Lisäksi kuusia hankitaan julkisiin tiloihin.

Kotimaisten kuusten hinnat vaihtelevat suuresti puun koosta, laadusta ja myyntipaikasta riippuen. Eteläisessä Suomessa reilun kahden metrin kuusen hinta myyntipaikalla on noin 40-50 eurosta ylöspäin. Kotimaisia kuusia myytäneen tänäkin vuonna reilun 30 miljoonan euron arvosta.

- Kotimaisten kuusten suosiminen on ympäristöystävällistä, sillä Suomessa kuusiviljelmillä ja metsissä ei juurikaan käytetä lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita, sanoo metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta.

Hän korostaa, että myös lyhyet kuljetusmatkat tekevät lähikuusesta ekologisen vaihtoehdon.

Ulkomailta tulee markkinoillemme noin 150 000 kuusta. Ulkomaiset kuuset tulevat lähinnä Tanskasta ja Virosta. Virolaisten kuusten osuus ulkomaisista joulupuista on viime vuosina lisääntynyt.

Hoidettu kuusi tuo jouluilon

Miten luomukuusen saa kestämään yli joulunpyhien, perinteiden mukaan jopa loppiaiseen asti?

Markku Remeksen kuusenhoitovinkit liittyvät ensisijaisesti kuljetukseen ja vedensaantiin;

- Joulukuusi ei saa kuivahtaa missään vaiheessa. Kuusi säilyy kaatamisen jälkeen tuoreena nelisen viikkoa. Puu on myös herkkä kuljetuksen aikana tulleelle ajoviimalle. Jos kuljetusmatka on muutamaa kilometriä pitempi, tulee kuusi suojata ajon aikana. Joulukuusi kannattaa kopauttaa maahan ennen sisälle tuontia, sillä kuusissa on aina jonkin verran syksyllä vaihtuvia, vielä varisemattomia neulasia.

Jäinen kuusi sulatetaan ennen jalkaan asettamista 1-2 vuorokautta viileässä tilassa tyvi vesiastiassa säilytettynä. Puu säilyy Remeksen mukaan tuoreempana, jos runkoa ja neulasia suihkutetaan vedellä sulatuksen aikana. Viileän varaston puuttuessa myös pesuhuone sopii sulatuspaikaksi.

- Lyhennä kuusi tyvestä huoneen korkeuden mukaan sopivaksi. Tyvestä sahataan aina pois muutaman senttimetrin kiekko, jotta puu saa tuoreen imupinnan. Kuoren poistaminen tyveltä heikentää puun kykyä imeä vettä jalasta. Siten kuusen tulee sopia jalkaan ilman ohentamista, Remes ohjeistaa.

Kuusen tyven on oltava vedessä koko ajan. Erityisesti ensimmäisen vuorokauden aikana puu imee paljon vettä. Jos vesi pääsee loppumaan, tyven solukko kuivuu eikä puu enää ime vettä. Kuusi alkaa sen jälkeen nopeasti varista. Kuusen asettamista lämpölähteen tai voimakkaan tuuletuksen lähelle tulee välttää.

Joulukuuset hyötykäyttöön juhlapyhien jälkeen

Joulukuusi saadaan kuljetettua pyhien jälkeen asunnosta siististi ulos, kun oksat ja runko katkotaan sopiviin osiin ja laitetaan juhlapaikalta suoraan säkkiin. Kuivaneita neulasia varisee siten vain leikkauspaikalle, josta ne on helppo siivota pois. Taajamissa on järjestetty poisheitettyjen joulukuusten kierrätys, jolloin ne kuljetetaan energia- tai maanparannuskäyttöön.

Lisätiedot:
Markku Remes
Metsänhoidon johtava asiantuntija
Suomen metsäkeskus
p. 044 5488 380
markku.remes(at)metsakeskus.fi