Metsäveroilmoitusten jättäminen on nyt kiivaimmillaan | Metsäkeskus

Metsäveroilmoitusten jättäminen on nyt kiivaimmillaan

Metsätalouden harjoittajien tulee toimittaa veroilmoitus 28.2.2019 mennessä Verohallintoon. Määräaika koskee nyt myös metsänomistajia, jotka eivät ole arvonlisäverovelvollisia. Maatalouden sekä liikkeen- ja ammatinharjoittajilla veroilmoituksen määräaika on 2.4. ja pysyvästi ulkomailla asuvilla toukokuussa.

Metsänomistajat ovat saaneet tammikuussa esitäytetyn metsäverotuksen 2C-lomakkeen postissa. Lomakkeen täyttämiseen on ohje osoitteessa vero.fi/lomakkeet/2C. Veroilmoitus suositellaan antamaan sähköisesti OmaVerossa. Veroasioiden hoitamiseen voi tehdä myös valtuutuksen osoitteessa suomi.fi/valtuudet.

Metsäveroilmoitusta ei tarvitse tehdä, jos ei ole ollut lainkaan metsätalouden harjoittamiseen liittyviä tuloja, vähennettäviä menoja eikä metsävähennyksestä ja varauksista ilmoitettavia seurantatietoja. Myöhästyneistä ilmoituksista voi seurata myöhästymismaksu. 

Myös arvonlisäveroilmoitus (Veroilmoitus oma-aloitteisista veroista) ja arvonlisäveron maksu tehdään OmaVerossa. Tilitettävä arvonlisävero maksetaan oma-aloitteisesti 28.2 mennessä. Arvonlisäveroilmoitus ja -maksu tulee tehdä, kun metsänomistaja on arvonlisäverovelvollinen. Paperilomakkeita saa tarvittaessa verottajan nettisivuilta ja verotoimistoista.

Muutoksia verovähennyksiin

Metsäveroista tehtäviin vähennyksiin on tullut tänä vuonna pieniä muutoksia. Esimerkiksi oman auton käytön vähennys vuoden 2018 metsätalouden ajoissa on 0,25€/km. Metsätalouden kalustoon kuulumattomien moottorikelkkojen ja mönkijöiden käyttötuntikulu on 14€/tunti ja traktorien 11€/tunti. Hankintatyön, omaan käyttöön otetun puutavaran ja muut verovähennysarvot ovat veroilmoituksen täyttöohjeessa.

Metsälahjavähennyksen voi ilmoittaa toukokuussa OmaVerossa tai lomakkeella 2L. Metsälahjavähennyspohja selviää parhaiten Metsäkeskuksen metsälahjavähennyslaskurilla.

Metsäkeskus tarjoaa koulutusta

Metsäkeskus järjestää helmikuussa veroiltoja ja erilaisia koulutuksia metsäverotuksesta eri puolilla Suomea. Kursseilla käydään läpi metsäverotuksen perusasioita, kuten mitä menoja voi kirjata verovähennyksiin, kuinka metsätalouden tulot ja matkakulut ilmoitetaan ja kuinka käytetään metsävähennystä. Koulutuksiin voi ilmoittautua Metsäkeskuksen Koulutukset ja tapahtumat -sivuilla.

Metsäkeskuksen Metsään.fi-palvelussa metsänomistaja voi tallentaa metsätalouden veromuistiinpanoja pitkin verovuotta. Metsään.fi-palvelun käyttö on maksutonta. Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta käyttäen osoitteessa www.metsään.fi

Lisätietoja:

Esa Lappalainen
metsätilarakenteen asiantuntija
Suomen metsäkeskus
p. 0400 256 146
esa.lappalainen(at)metsakeskus.fi

Antti Pajula
metsätilarakenteen johtava asiantuntija
Suomen metsäkeskus
p. 050 314 0377
antti.pajula(at)metsakeskus.fi

.