Perintö- ja lahjaverotuksen oikaisuajat ovat pidentyneet | Metsäkeskus

Perintö- ja lahjaverotuksen oikaisuajat ovat pidentyneet

Perintö- ja lahjaverotuksen oikaisuajat ovat pidentyneet, mistä voi olla apua esimerkiksi metsää omistavien kuolinpesien osakkaille. Perintö- tai lahjaveron oikaisu voi tuoda tuhansien eurojen säästöt metsänomistajille, jotka harkitsevat lahjaksi saadun tai perityn metsätilan myyntiä.

Mediatiedote 18.8.2020.

Aiemmin perintö- ja lahjaverotuksen oikaisuaika oli lyhyt, eli vain vuosi henkilön kuolemasta tai lahjan saamisesta. Verottajan nykyisen ohjeistuksen mukaan perintö- ja lahjaverotusta voi oikaista 3–4 vuoden ajan henkilön kuolemasta tai lahjan saamisesta. Verovuosia 2015 ja 2016 koskee vieläkin pitempi oikaisuaika, joka on 5–6 vuotta henkilön kuolemasta tai lahjan saamisesta. 

Perintö- ja lahjaveron oikaisulla metsänomistajat voivat säästää tuhansia euroja verotuksessa. Oikaisu kannattaa usein tehdä siinä vaiheessa, jos perilliset harkitsevat metsätilan myyntiä ja haluavat välttää korkean luovutusvoittoveron. Perukirjaan metsätilan arvo määritetään usein hieman alakanttiin, koska se vaikuttaa maksettavan perintöveron määrään. 

– Jos kuolinpesän osakkaat päätyvätkin myöhemmin myymään metsätilan vapailla markkinoilla, voi tämä kostautua pahan kerran. Myyntitilanteessa he joutuvat maksamaan luovutusvoittoveroa, jos myyntihinta ylittää tilan perintöveroarvon ja myyntikulut, sanoo metsätilarakenteen johtava asiantuntija Antti Pajula Suomen metsäkeskuksesta. 

Luovutusvoittovero on huomattavasti lähisukulaisen perintöveroa ankarampi vero. Metsätilan myynnistä tulevan luovutusvoiton vero on 30–34 prosenttia ja lähisukulaisen perintövero 0–19 prosenttia perinnön arvosta. Perintöveron voi oikaista vastaamaan tilan todellista myyntihintaa. Näin tilan myynnistä ei kerry luovutusvoittoa, eikä siitä silloin myöskään tarvitse maksaa veroa. 

Myös lahjaveroa voi oikaista

Pidentynyt oikaisumahdollisuus koskee perintöverotuksen lisäksi myös lahjaverotusta. 

– Lahjaverotuksessa kannattaa huomioida, että lahjan saajan tulee pitää lahjaksi saatu omaisuus vähintään vuoden ajan, jotta omaisuuden myyntihinnasta voi luovutusvoittoverotuksessa vähentää lahjaveroarvon, Pajula sanoo. 

Jos omaisuus myydään pois alle vuoden kuluessa lahjan saamisesta, myyntihinnasta vähennetään lahjan antajan, eli edellisen omistajan hankintameno. 

Perintö- ja lahjaveroa voi oikaista alaspäinkin

Perintö- ja lahjaveroa voi oikaista myös alaspäin. Viime vuosina maaseudun ja taantuvien alueiden asuinrakennusten ja muiden kiinteistöjen kauppahinnat ovat laskeneet huomattavasti. Jos tällaisen asuinkiinteistön myyntihinta jää alemmaksi kuin sen perintö- ja lahjaveroarvo, niin perintö- ja lahjaveron oikaisulla voi saada jo maksettuja perintö- ja lahjaveroja takaisin verottajalta. Tässäkin tapauksessa rakennukset täytyy myydä eteenpäin edellä mainituissa aikarajoissa. 

Verottajan perintö- ja lahjaverotuksen oikaisua koskeva ohje on vero.fi-sivuilla

Esimerkki perintöveron oikaisusta

Lisätietoja: 
Antti Pajula
metsätilarakenteen johtava asiantuntija
Suomen metsäkeskus
p. 050 3140 377
antti.pajula(at)metsakeskus.fi

.