Pohjois-Suomen ensimmäiset metsätilan sukupolvenvaihdosmessut Rovaniemellä | Metsäkeskus

Pohjois-Suomen ensimmäiset metsätilan sukupolvenvaihdosmessut Rovaniemellä

Suomen metsäkeskuksen hallinnoima Pohjoisen metsätilat kasvuun –hanke välittää metsänomistajille tietoa sukupolvenvaihdoksiin liittyvistä asioista. Yksi hankkeen päätapahtuma on Rovaniemellä järjestettävät sukupolvenvaihdosmessut.

Polvelta Toiselle -metsätilan sukupolvenvaihdosmessut järjestetään lauantaina 18.3. klo 9.30 - 16.00 Rovaniemen ammattikorkeakoululla. Messuilla ovat paikalla maakunnan parhaat asiantuntijat, jotka antavat vinkkejä onnistuneen sukupolvenvaihdoksen toteuttamiseen. Asiantuntijoita on mukana 14 eri organisaatiota.

Yleisö on tervetullut maksuttomille messuille keskustelemaan metsään liittyvistä asioista. Messujen yhteydessä järjestetään useita lyhyitä luentoja eri aiheista. Luento-ohjelma ja aikataulut löytyvät Metsäkeskuksen verkkosivuilta.

Metsätila ajoissa tuleville sukupolville

Suomessa on kaikkiaan reilut 300 000 metsätilaa, joiden pinta-ala ylittää neljä hehtaaria. Näistä noin 15 000 tilan omistaja vaihtuu vuosittain. Keskimäärin metsä on saman omistajan hallussa noin 20 vuotta. Valtaosa metsätilojen omistajanvaihdoksista tapahtuu perheen tai suvun sisällä. Metsänomistajien keski-ikä on viime vuosikymmeninä vähitellen noussut ja on nyt jo yli 60 vuotta.

Metsätilan omistuksen voi siirtää jälkipolville usealla eri tavalla. Sukupolvenvaihdoksen toteutusvaihtoehtoja ovat muun muassa tilan lahjoitus jatkajalle, tilan kauppa täyteen hintaan tai yli 75 prosentin arvosta lähisukulaiselle, lahjaluontoinen kauppa ja testamentti. Mikäli halukasta jatkajaa ei löydy, voi harkita myös tilan myymistä ulkopuoliselle tai liittymistä yhteismetsään.

Metsätilan omistusjärjestelyjen suunnittelu on hyvä aloittaa ajoissa. Apua metsän omistusjärjestelyihin saa Suomen metsäkeskuksesta ja useista muista eri organisaatioista. Metsäkeskuksesta löytyy tarvittaessa luettelo kaikista Lapin asiantuntijoista yhteystietoineen. 

Lisätietoja:
Jarmo Mulari
metsätilarakenteen asiantuntija
puh. 050 314 0424
jarmo.mulari(at)metsakeskus.fi

Taito Kemppe
projektineuvoja Pohjoisen metsätilat kasvuun -hanke
puh. 0400 184 982
taito.kemppe(at)metsakeskus.fi

.