Tulevaisuuden puurakentamista opitaan kurssilla Hyrynsalmella | Metsäkeskus

Tulevaisuuden puurakentamista opitaan kurssilla Hyrynsalmella

Kuva: Päivi Sainio Rohner, Alppisalvos Oy
Puun arvostus luonnollisena ja kestävänä rakennusmateriaalina kasvaa. Puurakennustaito Vuoliainen järjestää 11.−12.2. Hyrynsalmella koulutustapahtuman, jossa perehdytään tulevaisuuden puurakentamiseen. Ensimmäisen kurssin osallistujakiintiö täyttyi heti.

Puurakennustaitokurssilla osallistujat tutustuvat puuhun ja sen ominaisuuksiin. Kurssilaiset valmistavat erilaisia katto- ja seinärakenteita, vahvistuksia ja liitoksia. Kyse ei ole perinnerakentamisesta, vaan rakentamisessa käytetään apuna tietotekniikkaa ja uusia työkaluja.

Kurssi on osa Käsityötaitoisen massiivipuurakentamisen liiketoiminnan edistämissuunnitelma -hanketta.

Puurakennustaitokurssin järjestäjien mukaan tulevaisuuden käsityötaitoisessa puurakentamisessa voidaan käyttää hyväksi elementtirakentamisen ja standardoinnin ideoita. Lopputuloksena on kestävä, toimiva ja silmää miellyttävä puurakenne, jota ei tarvitse piilottaa.

- Kun lankku loksahtaa kerralla loveen, aikaa ja raaka-aineita säästyy. Yksinkertainen puurakenne merkitsee laatua ja sen käyttäytyminen tunnetaan. Kantavat rakenteet saavat olla kauniina näkyvissä sisällä tai kuistilla, sanoo Vuoliaisen perustajajäsen ja Suomen metsäkeskuksen biotalouden johtava asiantuntija Juhani Pyykkönen.

Kun rakenteet suunnitellaan kestäviksi, voi puurakennuksen käyttöikä olla satoja vuosia, mistä puukirkot ovat hyvä esimerkki. Hyvä sisäilma ja terve rakennus on taattu, kun tunnetaan rakennusmateriaalit ja osataan niiden käyttö ja huolletaan rakennusta asianmukaisesti.

Puurakentamisen kysyntä luo pohjaa kannattavalle liiketoiminnalle.

- Kun puurakentamisessa käytetään paikallista raaka-ainetta ja paikallista osaamista, hyödyttää se aluetaloutta ja koko kansantaloutta, Pyykkönen sanoo.

Ensimmäiselle kurssille on tulossa osallistujia ympäri Suomen. Käsityötaitoisen puurakentamisen tiedot ja taidot voidaan liittää osaksi modernia puurakentamista ja liiketoimintaa.  
 

Lisätietoja:
Juhani Pyykkönen, Suomen metsäkeskus, puh. 044 710 4203
Meinrad Rohner, Alppisalvos Oy, puh. 044 292 4949
Esa Heikkinen, ProAgria Kainuu, puh. 040 72 0478
 

 

.