Siirry pääsisältöön

Metsävaratiedot

Metsävarakuviot

Metsävarakuviolla tarkoitetaan toimenpidetarpeiltaan, kasvupaikaltaan ja puustoltaan yhtenäistä metsän aluetta. Keskimääräinen kuviokoko aineistossa on noin 1,4 hehtaaria.  

Metsävarakuvioita voi käyttää esimerkiksi metsään liittyvissä paikkatietoanalyyseissä sekä metsänhoito- ja hakkuutöiden suunnitteluun. Metsälain erityisen tärkeät elinympäristöt sekä muut tiedossa olevat luontoarvot ovat aineistossa mukana. 

Metsäkeskuksen keräämät metsävarakuviot ovat saatavilla avoimesti rajapintana ja paikkatietoaineistoina.

Metsävaratiedon saatavuus

Karttapalvelu kertoo, mistä Metsäkeskuksen keräämää metsävaratietoa on saatavilla. Kartalla erotetaan alueet tietolähteen perustella toisistaan. 

Avaa kartta uuteen ikkunaan 

Latvusmallit

Latvusmallit tuotetaan laserkeilausaineistosta. Ne auttavat metsikkökuvioiden rajaamista eli kuviorajan piirtämistä. Latvusmalli saadaan puuston latvuston ja maapohjan korkeuserosta.

Latvusmalli 

Aineisto on saatavilla myös rajapintana ja paikkatietoaineistoina

Huom. Latvusmalliaineistossa on tällä hetkellä teknisiä ongelmia. Sen vuoksi verkkokartta ja rajapinta eivät toimi, mutta aineisto on paikkatietoaineistona saatavilla.

Hila-aineisto

Hilaruudut ovat kaukokartoitusperusteisen puustotulkinnan inventointiyksiköitä. Hilaruutu on 16 metriä sivultaan oleva neliö. Hilaruudut ovat inventointihetken mukaisessa tilanteessa ja niitä kerätään kattavasti inventointialueelta.

Huom. Hila-aineiston verkkokartta ei päivity tällä hetkellä.

Hila-aineisto

Aineisto on saatavilla myös rajapintana ja paikkatietoaineistoina.

Koealat

Koealoja käytetään kaukokartoituspohjaisessa metsien inventoinnissa maastoa kuvaavana vertailuaineistona.

Huom. Koealojen verkkokartta ei päivity tällä hetkellä.

Koealat 

 Aineistot ovat saatavilla myös rajapintana ja paikkatietoaineistoina

Korjuukelpoisuus

Manner-Suomen alueen korjuukelpoisuuskarttojen aineisto sisältää rasterimuotoisia korjuukelpoisuuskarttoja, jotka kuvaavat maaston kantavuutta. Kantavuus on luokiteltu kartoissa kuuteen luokkaan. 

Aineisto on tuotettu laskennallisesti. Laskennan lähtöaineistona on käytetty kaukokartoitusaineistoa (laserkeilaus) ja Maanmittauslaitoksen maastotietokantaa. Laskennallisesti tuotetun luokituksen paikkansapitävyyttä ei ole tarkastettu maastossa. 

Maaperän kantavuuden lisäksi korjuukelpoisuuteen vaikuttaa korjuuajankohdan sääolosuhteet, esimerkiksi ajankohdan sateisuus ja talvella routakerroksen paksuus. 

Korjuukelpoisuus

Aineisto on saatavilla myös rajapintana ja paikkatietoaineistoina. 

Puustomaski

Puustomaskilla tarkoitetaan koko Manner-Suomen kattavaa paikkatietoaineistoa puustoisista alueista, jotka eivät sisälly metsämaskiin. Metsämaskilla tarkoitetaan koko Suomen kattavaa paikkatietoaineistoa metsätalousmaasta (metsä-, kitu- ja joutomaa).

Puustoinen alue on vähintään 0,05 hehtaarin kokoinen yhtenäinen alue, jolla puuston pituus uusimman latvusmallin mukaan on vähintään viisi metriä. Yhtenäisen puustoisen alueen sisällä olevia alle 0,05 hehtaarin avoimia alueita tai alueita, joilla puuston pituus on alle viisi metriä, ei eroteta pois puustoisesta alueesta. Maanmittauslaitoksen maastotietokannan aluemuotoiset rakennukset on poistettu puustomaskista viiden metrin vaikutusalueella.

Puustomaski

Aineisto on saatavilla myös paikkatietoaineistoina. 

Lisätietoja metsävaratiedoista: